EkoSeminarium- relacja![]() o prawidłowym, dobrym dla zdrowia i urody żywieniu, najczęściej popełnianych błędach jedzeniowych, mitach dotyczących właściwej diety i diety odchudzającej. W następnym bloku znalazły się zagadnienia związane z właściwym żywieniem przyszłych i młodych mam oraz ich pociech. Aby zadośćuczynić brzuchom przybyłych, po teoretycznych rozpatrywaniach przyszedł czas degustacji ekologicznych przekąsek i pysznych soków. Po konsumpcji i miłej wymianie zdań przy herbatce, pozostało jeszcze rozwiązanie zagadki dotyczącej tego, czym właściwie jest żywność ekologiczna i jak może wpłynąć na naszej zdrowie?Na koniec do wydarzenia dołączyła nasza ulubiona psycholog-psychodietetyk, Magdalena Jarzębowska. Zachęcała Panie do wyrabiania prawidłowego, rozsądnego stosunku do jedzenia oraz do jedzeniowcyh "grzeszków". Opowiedziała o ryzyku wynikającym z odchudzania wg diet cud oraz zjawiskach takich jak jedzenie kompulsywne i ortoreksja. Na zakończenie wszyscy przybyli otrzymali upominki od Doliny Ekologicznej Żywności oraz materiały przygotowane przez Dietetyka. Trzem Paniom dopisa;o szczególne szczęście- udało im się wylosować dodatkowy upominek w postaci naszego ebooka "Kuchnia pełna przygód".Wszystkim przybyłym oraz współorganizatorom oraz zaproszonym mówcom serdecznie dziękujemy! Jak przedstawiał się szczegółowy harmonogram seminarium? 13:00-13:20 Rejestracja uczestników, powitanie, prezentacja Doliny Ekologicznej Żywności (Teresa Borzęcka, biuro klastra DEŻ) 13:20-14:00 „Jak kobieta jeść powinna czyli rzecz o prawidłowym i ekologicznym żywieniu (Justyna Siwiela). 14:00-14:45 „Kobieta i dziecko: jakimi prawami żywieniowymi rządzi się ciąża, czego nam potrzeba w okresie karmienia piersią, jak kształtować dobre nawyki żywieniowe dziecka” (Justyna Siwiela). 14:45-15:00 Degustacja ekologicznych produktów Doliny. 15:00-15:30 „Porozmawiajmy o jakości: dlaczego ekożywność” (Justyna Siwiela). 15:30-16:00 „O nawykach jedzeniowych – okiem psychodietetyka” (Magdalena Jarzębowska) 16:00-16:15 Podsumowanie spotkania i pożegnanie uczestników. Więcej relacji z wydarzenia znajdziecie Państwo na: stronie Radia Lublin, blogu REDHEAD IN THE KITCHEN, blogu EKSCENTRYCZNY PAROWAR, blogu STO KOLORÓW KUCHNI ![]() |
|
|