X
Strona www.vitanutrica.pl wykorzystuje pliki cookies ("Ciasteczka"). Kliknij jeśli chcesz dowiedzieć się więcej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
 
 
 

Dieta o niskim IG




Ideą diety jest wybór produktów spożywczych o niskim Indeksie Glikemicznym. Czym jest owy Indeks? Indeks Glikemiczny (IG) jest miarą wpływu zawartych w pożywieniu węglowodanów na przyrost glukozy we krwi w czasie. Im szybciej produkt jest rozkładany tym wyższy jest IG. Przyjęto, że mieści się on w przedziale od 0 do 100.
Produkty o niskim IG to np. chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, orzechy, twaróg, jogurt naturalny, razowy makaron, płatki owsiane, kasza gryczana, warzywa z dużą zawartością błonnika.
Produkty o wysokim IG: słodycze, ziemniaki, owoce, biały ryż, jasne pieczywo, owoce suszone, banan, ananas. W diecie zaleca się, aby na talerzu gościły produkty o niskim IG. Taki sposób żywienia ma szczególne zastosowanie w leczeniu chorych na cukrzycę oraz w jej prewencji. Wybieranie produktów o obniżonym IG korzystnie wpływa korzystnie na glikemie; glukoza jest wydzielana do krwi przez dłuższy okres czasu. Dzięki temu nie ma nagłych „skoków” glikemii, a co za Tm idzie  jesteśmy dłużej syci. Takie żywienie ma wpływ na zapobieganie insulinooporności tkankowej, czyli zjawiska, w którym komórki przestają reagować na insulinę, co jest prostą drogą do cukrzycy. Nie należy jednak ślepo podążać za wybieraniem tylko produktów o niskim IG i rezygnować z tych o wyższym, ponieważ często jest to rezygnacja z wartościowych produktów. A za całokształt glikemii po posiłkowej odpowiada również to jak potrawę przyrządzimy - długie gotowanie w dużej ilości wody podwyższa IG zatem rozgotowane produkty o wyjściowo niskim IG stają się finalnie produktami o wysokim indeksie. Ważna jest także zawartość błonnika w produkcie czy potrawie (im go więcej tym IG spada) oraz to jak skomponujemy cały posiłek pod względem zawartości tłuszczu i białka. Na przykład owoce mają wysokie IG jednak dla zdrowej osoby nie jest wskazana całkowita rezygnacja z nich, ponieważ dostarczają nam antyoksydantów i witamin.

Naszym zdaniem:
Dieta ta jest godna polecenia każdemu, ponieważ zaleca racjonalne żywienie i urozmaicone komponowanie potraw, 5 posiłków dziennie, odpowiednią podaż węglowodanów i zdrowych roślinnych tłuszczów. Ważny jest wybór właściwych węglowodanów, czyli produktów z grubego przemiału, razowych, bogate w błonnik. Żywność powinna być naturalna i nieprzetworzona.

Szybki Kontakt



Zadzwoń: 883-92-10-52
Napisz: info@vitanutrica.pl 

 

Newsletter



Jeżeli chcieliby Państwo być na bieżąco, zapraszamy do zapisania się do naszej listy mailingowej.

E-mail:
 

 

Liczba odwiedzin: 536187