X
Strona www.vitanutrica.pl wykorzystuje pliki cookies ("Ciasteczka"). Kliknij jeśli chcesz dowiedzieć się więcej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
 
 
 

O roli tkanki tłuszczowej




Przez długi czas rolę tkanki tłuszczowej wiązano jedynie z procesami lipolizy i lipogenezy i uznawano za magazyn rezerw energetycznych w ustroju oraz swoisty organ izolujący i ochronny dla mieszczących się w jamie brzusznej narządów wewnętrznych. Wątpliwości dotyczące tego ograniczonego oddziaływania tkanki tłuszczowej na organizm pojawiły się pod koniec lat 80 ubiegłego stulecia. Obecnie powszechnie znana jest jej funkcja wewnątrzwydzielnicza a także wpływ na procesy krzepnięcia i metabolizm trójglicerydów. Ten rodzaj aktywności tkanki tłuszczowej jest wynikiem jej zdolności do syntetyzowania czynnych biologicznie peptydów, określanych mianem adipokin, z których większość wykazuje wszystkie cechy charakterystyczne dla hormonów. Część z nich jest tworem specyficznym dla tkanki tłuszczowej, produkowanym niemal wyłącznie przez nią (leptyna, adiponektyna, adipsyna), pozostałe są produkowane w znacznych ilościach również przez inne tkanki uczestniczące w układzie dokrewnym. Tkanka tłuszczowa jest ponadto głównym miejscem metabolizmu hormonów płciowych oraz glikokortykosteroidów a jej ilość u ciężarnych determinuje poziom podstawowej przemiany materii.

Hormony wydzielane przez tkankę tłuszczową:

Leptyna jest hormonem obniżającym łaknienie. Przechodząc przez barierę krew-mózg dociera do ośrodkowego układu nerwowego i oddziałuje na ośrodek sytości, stymulując jednocześnie wydatek energii.  Głównym miejscem jej syntezy jest tkanka tłuszczowa podskórna. Stężenie leptyny pochodzącej z komórek tłuszczowych i wydzielanej do krwioobiegu jest ściśle związane z zawartością tkanki tłuszczowej w organizmie i tak; wzrasta wraz ze zwiększającą się masą tłuszczową i maleje dość gwałtownie wraz z restrykcjami żywieniowymi i obniżeniem masy ciała. Zazwyczaj jest wyższe u kobiet niż mężczyzn (również noworodków). Wydzielanie hormonu odbywa się w sposób pulsacyjny i jest powiązane z rytmem dobowym. Maksimum określa się na okres pomiędzy godziną 22:00 a 3:00 w nocy, co zdaje się być powiązane z przerwą w przyjmowaniu pokarmu w tym właśnie przedziale czasowym.
W przypadku zaburzeń wytwarzania leptyny dochodzi do wzmożonego łaknienia, które nie ustępuje mimo przyjmowania pokarmu, czego konsekwencją jest ciężka otyłość z towarzyszącą zazwyczaj insulinoopornością wraz z zaburzeniami płodności. Patologie wydzielania leptyny o podłożu genetycznym są stosunkowo rzadkie, zdecydowanie częściej spotyka się leptynooporność, która wiąże się z wysokim, utrzymującym się poziomem leptyny we krwi nie powodującym jednak obniżenia łaknienia.

Adiponektyna wpływa korzystnie na wrażliwość komórek na insulinę, szczególnie w obrębie tkanki mięśniowej, wątroby i śródbłonka naczyniowego oraz samej tkanki tłuszczowej, przyczyniając się do poprawy gospodarki węglowodanowej. Pomaga wyrównać profil lipidowy, zmniejszając stężenie trój glicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych we krwi oraz poprawiając stosunek frakcji HDL do zawartości cholesterolu całkowitego. Wykazuje także działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne oraz ochronne w zakresie ryzyka wystąpienia późnych powikłań cukrzycy o charakterze angiopatii. Z uwagi na połączenie tych właściwości jest czynnikiem redukującym ryzyko wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych. Niestety u osób z nadwagą- jej stężnie jest zwykle zmniejszone.

Rezystyna została opisana stosunkowo niedawno, bo w 2001 roku. Główną jej rolą fizjologiczną jest utrzymywanie glikemii podczas trwania głodu. Patologiczne jej działanie prowadzi do nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej.  Innym negatywnym skutkiem działania rezystyny jest powstawanie insulinooporności. Ponadto, działa antagonistycznie w stosunku do adiponektyny; zwiększa stężenie czynników zapalnych i prowadzi do zaburzeń funkcji śródbłonka naczyniowego stymulując procesy miażdżycowe. W ostatnim czasie dowiedziono również, że przyczynia się do powstawania twardziny układowej i przypuszcza się, że ma związek z  włóknieniem trzustki w jej przewlekłym zapaleniu. Większe stężenie rezystyny jest typowe dla tkanki trzewnej w porównaniu do tkanki podskórnej, stąd jedno zniebezpieczeństw zdrowotnych u osob nadmiernie otłuszczonych w okolicach brzusznych!    

Szybki Kontakt



Zadzwoń: 883-92-10-52
Napisz: info@vitanutrica.pl 

 

Aktualności



DOBRA ZMIANA NA TALERZU       
Zapraszamy na solidną dawkę praktycznej wiedzy, podaną w atrakcyjnej formie.        
...
 

 

Nasza Poradnia



Poradnia dietetyczna oferuje usługi z zakresu doradztwa oraz edukacji żywieniowej.  Każda porada żywieniowa poprzedzona jest obszernym wywiadem, profesjonalną diagnostyką potrzeb żywieniowych oraz pomiarem składu ciała. Następnie dietetyk wskazuje niewłaściwe nawyki żywieniowe i proponuje najodpowiedniejszą terapię ......
 

Newsletter



Jeżeli chcieliby Państwo być na bieżąco, zapraszamy do zapisania się do naszej listy mailingowej.

E-mail:
 

 

Liczba odwiedzin: 518390