Test

Opieka Online

Ciekawoski

Szybki Kontakt

Zadzwoń: 883-92-10-52 Napisz: info@vitanutrica.pl

Dieta bez chleba

Czy na diecie bez chleba można schudnąć?
Słysząc hasło: „dieta bez chleba” nasuwają nam się zwykle dwa skojarzenia. Jedno z nich to popularne twierdzenie, że produkty takie jak chleb, makaron, ziemniaki, wręcz wszelkie węglowodany są odpowiedzialne za niepowodzenia na polu odchudzania. Jest to oczywiście znaczne uogólnienie. Drugie skojarzenie; dieta bez chleba=dieta bez glutenu. Ostatnio eliminację glutenu z diety uważa się za przejaw zdrowego stylu życia i prosty sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów. Trzeba zaznaczyć, że mówimy tutaj tylko o rezygnacji z glutenu pod wpływem własnej decyzji, gdy na ma do tego zdrowotnej przesłanki.Gluten i teorie dotyczące tego składnika jako przyczyny problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciałaGluten to nie konserwant, nie jest też dodatkiem, którego używa się w procesie produkcyjnym. Jest naturalnym elementem wielu zbóż, swoistym połączeniem dwóch białek, różnych dla poszczególnych gatunków zboża. Występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie, prosie i wielu innych. Za szkodliwy uważa się gluten pochodzący z 3 wymienionych;  pszenicy, żyta i jęczmienia, a na mniejszą skalę w owsa. W procesie technologicznym ten naturalny składnik pozwala uzyskać pożądaną konsystencję pieczywa, ciasta, bułek nadając im przyjemną dla podniebienia puszystość i elastyczność. Najwięcej jest go w pszenicy.
W popularnej ostatnio książce traktującej o złowrogiej  pszenicy autor przekonuje, że w wyniku ulepszania genetycznego mamy dziś do czynienia z czymś zupełnie innym niż z pszenicą i glutenem jakie jedli ludzie tysiące lat przed nami . Wg jego opinii nie możemy patrzeć już na chleb jako coś, co w oczywisty sposób jest dobre i stanowi podstawę naszej egzystencji („chleb nasz powszedni”).  W książce przedstawiane są badania, które zarzucają kromce chleba, nawet tej z pełnego ziarna, zbyt wysoki indeks glikemiczny  (wyższy nawet od czekoladowego batonika!). Przez gwałtowny wyrzut glukozy do krwi po spożyciu pieczywa trudno nam się nasycić, szybko ponownie jesteśmy głodni, częściej sięgamy po przekąski… więc tyjemy. Dodatkowo gluten jako egzorfina (związek mający powinowactwo do receptorów opioidowych – tych samych, które reagują na morfinę) ma wywoływać uzależnianie – jesteśmy szczęśliwsi gdy zjemy coś co zawiera glutenowe zboże więc sięgamy po to częściej. Autor jest także przekonany, że nowoczesna pszenica sprzyja również odkładaniu się tkanki tłuszczowej w newralgicznym dla naszego organizmu miejscu – w okolicach brzucha, otłuszczając w ten sposób ważne narządy…
Naszym zdaniem: nie można jednoznacznie zaprzeczyć powyższym doniesieniom. Nie ulega wątpliwości, że aktualne technologie konwencjonalnej uprawy i hodowli nastawione są na osiąganie wysokiej wydajności produkcyjnej przy niskich kosztach wywarzania. Niestety nie dotyczy to tylko pszenicy….Niezmiennie batonik i jemu podobne, „bogate” w różnorakie dodatki barwiące, aromatyzujące, nadające smak wydają nam się dużo bardziej niebezpieczne dla zdrowia niż wspomniana, obarczona ryzykiem pszenica. Reasumując- zabierajmy się za „pszeniczną czystkę” w naszym menu dopiero kiedy oczyściliśmy je z jednoznacznych „śmieci”.
Dieta bez pszenicy w praktyce
Dieta bez pszenicy to nie tylko rezygnacja z chleba! Lista produktów, które trzeba omijać z daleka jest bardzo długa. Oto niektóre z nich:• Pieczywo: chleb, bułki, drożdżówki, pączki, rogaliki, czyli wszystko, co możemy kupić w piekarni• Produkty cukiernicze: ciastka, ciasteczka, torty i generalnie wszystko co znajdziemy w cukierni• Makarony (praktycznie 100% asortymentu w zwykłym sklepie na półce z makaronami)• Niektóre rodzaje pieczywa chrupkiego• Wafle i większość batonów• Gotowe zupy, gotowe sosy, dania w proszku• Bułka tarta (panierka), zasmażki, kluski• Ok. 95% dań restauracyjnych i fast foodów • Wszystkie produkty, które wytwarzano „w towarzystwie” nośników glutenu zatem pieczywo i słodkości z mąk bezglutenowych, wytwarzane w zakładzie produkującym produkty glutenowe oraz dania przygotowywane przy użyciu naczyń sztućców wykorzystywanych do obróbki surowców glutenowych (potencjalne zanieczyszczenie glutenem)
Aby jeść naprawdę bezglutenowo trzeba przeorganizować całe swoje dotychczasowe żywienie, nauczyć się niejako od nowa gotować, ponieważ bez takiego składnika jak gluten gotuje się dużo inaczej i trudniej a zrobienie pierogów bezglutenowych jest naprawdę sztuką…
Wady stosowania diety bez pszenicyDieta bezglutenowa przestrzegana ściśle (a tylko taka stanowi „lek”) jest dietą wymagającą przynajmniej przez pierwsze kilkanaście tygodni zwrócenia szczególnej uwagi na to co jemy. Nie obejdzie się bez pomocy fachowej literatury zajmującej się tym tematem czy wsparcia dietetyka. Powszechnie dostępne produkty bezglutenowe mają w stosunku do swoich glutenowych odpowiedników obniżoną zawartość pierwiastków (szczególnie żelazo, cynk, magnez) i witamin (zwłaszcza tych z grupy B), brakuje w nich również dostatecznej ilości błonnika. Nie należy zastępować pszenicy i innych zbóż glutenowych samą kukurydzą, ryżem i ziemniakami co jest częstym błędem osób na tej diecie. Trzeba sięgać po zamienniki takie jak kasza jaglana, amarantus, teff. Oprócz wiedzy gdzie czai się gluten (a czaić się może naprawdę wszędzie!) dieta wymaga również dużych nakładów finansowych; kilogram „zwykłej” mąki bezglutenowej to koszt 13-14 zł. Kilogram mąki z lepszych gatunków zbóż to koszt 18 zł wzwyż. Chleb bezglutenowy (300 g) to koszt około 6 zł, jednak to głownie mąka ryżowa i kukurydziana, za ten lepszy z wartościowszych mąk z dodatkiem nasion słonecznika, dyni czy lnu zapłacimy od 8 zł wzwyż.
Niektóre skutki zdrowotne wadliwego prowadzenia diety:
Niedobór składników mineralnych i witamin
Niedobór błonnika pokarmowego a co za tym idzie zaburzenia pracy jelit
Destabilizacja glikemii, pogorszone samopoczucie, problemy z koncentracją, osłabienie mięśniowe i zwiększony apetyt na słodkości (jeśli unikamy zbóż glutenowych i nie zamieniamy ich innymi źródłami węglowodanów)

Nasze wnioski: 
Zasadność stosowania diety bezglutenowej w obliczu chorób (ich listę i omówienie zamieścimy przy okazji następnych artykułów) lub gdy faktycznie zauważymy polepszenie się naszego samopoczucia 
i stanu zdrowia (przy wykluczeniu innych zmian, które mogą odpowiadać za taka poprawę) jest jak najbardziej zasadne. Nie ma żadnych badań dotyczących wiarygodności tezy, aby gluten był przyczyną problemów ludzi z tyciem. Mamy za to naoczne i naukowe przesłanki stanu odwrotnego – jeśli gluten nam szkodzi a my nadal go spożywamy prowadzi to do wyniszczenia organizmu, problemów ze zdrowiem i … chudnięcia (nie życzymy nikomu takiej wersji odchudzania). A osoby, które po wyniszczeniu glutenem zostały zdiagnozowane i przeszły na dietę bezglutenową przybierają na wadze.

Poradnia VitaNutrica 

ul. M.C. Skłodowskiej 3, lok.1 (Budynek Dom Technika – NOT, parter) Numer konta bankowego: 97 2490 0005 0000 4000 8360 7833
Aby sprostać Państwa potrzebom, jesteśmy do dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach od 9:00 do 20:00 oraz w soboty w godzinach od 10:00 do 13:00.

KONIECZNA JEST WCZEŚNIEJSZA REZERWACJA TELEFONICZNA LUB MAILOWA.

Rezerwacja wizyty:
telefonicznie: 883-92-10-52
drogą elektroniczną: info@vitanutrica.pl
przez Formularz Kontaktowy dostępny na stronie
Już dziś umów się na spotkanie!

Formularz Kontaktowy